Padel i Lysekil

Padel är en av de sporter som växer snabbast i världen.

I Lysekil har vi förmånen att ha en riktigt fin padelanläggning. Lysekils Padelcenter har 7 banor, 5 inomhusbanor och två utomhusbanor.

Den sociala loungen är kärnan i anläggningen, här umgås man både före och efter padeln. Här finns även kök där man kan koka kaffe och värma mat, en shop där vi säljer rack och padeltillbehör. Vi har en varuautomat där man enkelt hyr rack och köper bollar.

Välkommen att boka hos Lysekils Padelcenter! – Padel i Lysekil

Lysekils Padelcenter – Padel i Lysekil

Vad är Padel?

Padel (eller padeltennis) är en racketsport som kan ses som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash.

Historien bakom padel

Padel urpsrpung

Det finns liknande spel som har spelats från 1920-talet men padel som vi känner till det idag uppkom i Acapulco, Mexico, år 1969. Padelns ursprung brukar därför sägas vara Mexico.

Skapare av sporten heter Enrique Corcuera. Det var i Centralamerika det började och det är just där samt Sydamerika som sporten är som störst.

I mitten på 70-talet kom padel till Europa, till Spanien. Padel är på kraftig frammarsch inom övriga Europa men det är fortfarande i Spanien som det spelas mest.

Padel internationellt

1991 bildades en internationell padelorganisation, International Padel Federation med syfte att sprida padel och sedan 1992 arrangeras världsmästerskap.

Paddeltennis blir svenskt ord

2016 kom paddeltennis med i Svenska språkrådets nyordslista. Paddeltennis beskrivs på följande vis: 
“idrott som kan beskrivas som en blandning mellan tennis och squash och som spelas i dubbellag”

Kärt barn har många namn och man kan springa in i olika stavningar av Padel. Exempelvis padeltennis, paddel och paddle tennis. På sidan Padel eller Padeltennis förklarar vi de vanligaste begreppen.

Padelrack

Ett padelrack består inte av strängar som i exempelvis tennis och squash. Ett padelrack är gjord av kompositmaterial där slagytan har hål i sig. Att det inte är strängar gör att bollträffen inte får samma kraft och det blir en dovare träff.

Ett padelrack har normalt sett en tjocklek på knappa 4 cm. Avancerade spelare har ofta något tjockare/tyngre rack för att få mer kraft. Till nybörjare rekommenderas ett tunnare och lättare rack för att få mer kontroll.

Det finns i huvudsak tre olika former på padelrack:

  • runda
  • diamantformade
  • droppformade

Bäst kontroll har de flesta med ett runt rack, därför rekommenderas det till nybörjare. Avancerade spelare ser man ofta med ett diamantformat rack. På ett diamantformat rack är bästa träffstället högre upp och spelaren får då mer kraft i sina slag. Racken som är formade som en droppe är ett mellanting och brukar rekommenderas till medium/avancerade spelare.