Fröken Mussla

Tänk dig den där varma sommardagen, du är på ett litet skär i kustbandet. Med dig har du färskt bröd, ett ljuvligt kryddsmör, vitvinsflaskan hänger i ett snöre över relingen för att kylas ner. Du vadar runt i det ljumna och grunda vattnet och sträcker dig ner i tången för att greppa den där stora klasen med blåmusslor…
I Sverige är vi relativt dåliga på att äta musslor, trots att vi har några av de bästa i världen!De är nyttiga, goda, billiga, lyxiga, enkla att tillaga och ger en underbar buljong till både soppa och såser.
Under vissa perioder har musslorna förhöjda värden av “giftnivåer” som inte magen mår så bra av.
Under vissa perioder har Fröken Mussla förhöjda värden av “giftnivåer” som inte magen mår så bra av.

För att få veta “giftnivåerna” i blåmusslorna längs västkusten kunde man förr ringa till ”Fröken Mussla”. 

Nu för tiden är det webben som gäller om man vill veta om musslor och ostron är lämpliga att äta, se länkarna nedan.

Läs mer…

www.livsmedelsverket.se

www.lansstyrelsen.se

Mussla från musselodling i Lysekil

Visste du att….
Fröken Mussla
– det latinska namnet är Mytilus Edulis, där ”edulis” betyder just ”ätbar”
– den är proteinrik, 10,4g/100g ( att jämföras med torsk, 18,3g/100g)
– i Sverige skördas ungefär 2’000 ton / år
– i Danmark skördas ca 120’000 ton / år
– i Europa skördas ca 800’000 ton / år
– musslorna i handeln är rigoröst kontrollerade av Livsmedelsverket.
– det tar ca 16 månader för en mussla att bli stor nog att skördas
– för att kontrollera om musslan är levande knacka den mot något hårt för att se om den stänger sig.

Recept från våra lokala restauranger.

Aptitretare – musslor med bacon
6 pers
36 musslor
2 dl vatten
18 skivor bacon

Tandpetare
1. Skrubba musslorna väl. Skölj dem och lägg dem i en gryta, tillsätt vattnet och ånga dem i 5-10 min. Släng musslorna som inte öppnar sig. Använd en kniv för att ta ur musslorna ur skalen.
2. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Dela baconskivorna och stek dem lätt, lägg upp dem på hushållspapper och låt dem svalna något. Rulla en bit bacon runt varje mussla och fäst med en tandpetare.
4. Lägg musslorna på ett eldfast fat. Ställ dem i ugnen i ca 5 min eller tills baconet är knapert. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Servera musslorna som aptitretare eller som plockmat till en buffé.
Grillade musslor i skal

Rengör musslorna och koka dem sedan i ca 3-5 minuter så att de öppnar sig. Kasta de musslor som inte öppnar sig. Tag sedan bort den tomma skalhalvan. Blanda smör, lite olivolja, vitlök, riven parmesan ost och färsk basilika till ett fast smör. Lägg musslorna på grillen, lägg en tesked smör i varje mussla och låt den med steka i skalet tills den fått en fin och aptitlig färg.

“Läckert gratinerade musslor”
1 nät musslor
1 par kvistar dill
1 bit bladselleri
Vitlökssmör
Scharlottenlök
1 bit ost (typ prästost)
2 dl vatten
Vitt kantskuret bröd
Grovt salt
Skrubba musslorna under rinnande vatten, om någon av dem öppnar sig, kasta bort dem. Koka upp en bottenskyla (ca 2 dl) vatten i en vid kastrull. Lägg i musslorna, dillen och selleribiten. Koka ett par minuter tills musslorna öppnar sig. Skaka kastrullen då och då. Tag upp de färdigkokta musslorna med en hålslev och plocka dem ur skalen. Putsa bort “skägg” och skalrester. Spara den finaste skalhalvan. Sila spadet från musselkoket. Fräs snabbt upp den finhackade scharlottenlöken i en stekpanna (i smör) utan att löken får färg. Lägg grovt salt i eldfasta portionsformar och placera skalhalvorna i saltet så att de ligger stadigt. Lägg de putsade musslorna i skalen. Häll ett par kryddmått silat musselspad och den uppfrästa scharlottenlöken över varje mussla. Likaså ett kryddmått vitlökssmör och en liten bit ost. Gratinera i ugnen tills osten och smöret smält och spadet puttrar. Tag ut portionsformarna och placera dem på var sin tallrik. Servera genast. Tag musslan med en gaffel och sug upp smöret/spadet med det vita brödet. Servera med ljust öl eller vitt vin.

Mussel och apelsinsalsa
6 portioner
1 kilo kokta musslor
2 apelsiner i filéer
2 vitlöksklyftor rostade
3 salladslökar
1 färsk jalapenochili
1/2 lime saft
10 färska basilikablad
1 msk olivolja
Havssalt
Plocka ut musslorna ur skalet, blanda alla ingredienser med varandra och smaka av. Låt stå en stund så att smakarna hinner utvecklas. Servera med till exempel halstrad hälleflundra och färsk potatis
Källa: www.musselakademien.se

Fröken Mussla