I Lysekil möts man av skogar, berg, öppna landskap och en rik skärgård. Du kan fylla din fritid med natur- och kulturupplevelser, bad- och båliv, rekreationer och friluftsliv, evenemang, nöjen och fiske. Lysekil är en levande stad året runt.

Gamlestan
Gamlestan är den upspungliga Lysekil som idag har byggts ut. Denna stadsdel är bevarad lika charmig som för ett par hundra år sedan.

Lysekil Kyrka

Lysekils kyrka är det stora landmärke man ser då man anländer till staden både från land eller från vatten. Kyrkan är mycket vacker och den reser sig cirka etthundra meter över havet. Den känns enorm i den lilla staden Lysekil. Kyrkan byggdes i början av 1900-talet och är tillverkad av den för Bohuslän så typiska graniten. Denna granit var också en gång i tiden en stor källa till inkomster för de människor som bodde i Lysekil och Bohuslän. Denna speciella bohusgranit höggs i området och såldes sedan över hela Sverige. Vid sidan av sillfisket var detta en stor industri, men idag bryts ingen granit i området. Idag är Lysekil framförallt en turiststad och varje år strömmar många människor hit för att spendera en skön semester vid havet.
www.sesverige.se

Utsiktstornet

Utsiktstornet på Flaggberget ritades av Carl Curman och byggdes 1894 på initiativ av föreningen "Lysekils Wänner". Från utsiktstornet har man en magnifik utsikt över Lysekil. Berget tornet står på mäter 35 meter över havet. Tornet restaurerades under 1940-talet.
Vid villorna väster om kyrkan finns en skylt med texten "utsiktstorn" som visar oss rätt.
Det var i slutet av 1880-talet som några aktiva lysekilsbor bildade ”Lysekils Wänner” och de funderade på om det var möjligt att bygga ett utsiktstorn uppe på Flaggberget. Lysekils Wänner fick en mindre summa pengar från kommunen varje år för att försköna staden och göra platser mer tillgängliga men utsiktstornet har de byggt med privata medel. En snickerifabrik fick i uppdrag att efter ritningar tillverka materialet till utsiktstornet. En del sten fick sprängas bort innan tornets bärande delar kunde bultas fast på hälleberget. På vimpeln, av koppar, kan man än idag läsa LW 1894. Toppen av tornet är klädd i kopparplåt som sedan länge ärgats grön. 1950 reparerades tornet av en Saltöbo och har emellanåt fått strykningar av svart trätjära för att stå emot väder och vind. Underhållet har dock blivit mer oregelbundet sedan Lysekils Wänner upphörde 1950.

Havsbadsparken och Kallbadhuset.
Vistelse på kurort, var en företeelse som drabbade Lysekil och andra kustsamhällen kring Bohuskusten likt en farsot under 1800-talets andra hälft. Att vistas på kurort sommartid blev plötsligt högsta mode bland societeten. Lysekils havsbad som startades 1847, blev den fjärde i ordningen av bohuslänska kurorter, näst efter Strömstad som var först redan 1780, därefter Gustavsberg i Uddevalla 1804, Marstrand 1816 och Varberg 1822. Ingen av de äldre badortsmiljöerna på västkusten är dock så välbevarad som den i Lysekil.
Badorten Lysekil var i sin barndom av mycket primitiv karaktär, men växte ganska snart oanad storlek och popularitet, och mot slutet av 1800-talet kunde man tala om Lysekil som en utpräglad kurort.
Källa: www.sallskapet-stromstierna.se

Curmans villor

1878-1880 byggde paret Curman de villor i fornnordisk stil, även kallade de Curmanska villorna, vilka utgör ett karaktäristiskt inslag i Lysekils stadsbild. De återvände till Lysekil varje sommar och Calla gjorde långa promenader i naturen och fäste sig särskilt för Stångehuvud en bit utanför staden, där granitklipporna skulpterats av inlandsisen. Redan i början av 1870-talet hade stenbrytningen tagit sin början i Stångehuvud som gick hårt åt de bohuslänska klipporna under den här tiden, där man inte tog någon hänsyn till den unika naturen. Under sommar efter sommar de sista årtiondena av 1800-talet och början av 1900-talet såg Calla Curman området naggas i kanten alltmer. Stenindustrins häftiga framfart i Stångehuvud oroade henne djupt in i själen. Många kvällar gick hon och funderade på vad som kunde göras för att stoppa stenbrytningen och skona bergen från vidare förstörelse. Men detta var lättare sagt än gjort genom att stenindustrin svarade för många arbetstillfällen och stora inkomster för stenindustrin. Calla skrev flera insändare i olika tidningar och till de styrande i Lysekil och bad att stenbrytningen i första hand borde upphöra, men om den måste fortsätta borde den ske mer planmässigt och med större skonsamhet. Hon fick dock inget gehör för sina synpunkter. För att förhindra att den vackra naturen vid Stångehuvud förstördes började hon från 1916, med stor envishet och långdragna förhandlingar med markägarna, successivt köpa in bit efter bit av Stångehuvud, ofta via ombud för att inte avslöja att det var samma person som stod som köpare och fram mot 1920 hade hon lyckats köpa in hela området, totalt cirka 16 ha. Den 3 november 1925 donerade hon området till Kungliga Vetenskapsakademin i avsikt att området skulle bevaras för all framtid. Samtidigt inrättades Carl och Calla Curmans stiftelse som ska hålla ett vakande öga över Stångehuvud och avgöra vilka skötsel- och underhållsinsatser som bör vidtas för att bevara och vårda området. En minnessten över Calla Curmans gärning finns rest på Stångehuvud med undertexten Stångehuvuds räddare.
Källa: Wikipedia

Stångehuvud
Stångehuvud
Naturreservatet Stångehuvud är Lysekils populäraste strövområde och har dessutom en spännande historia, området räddades undan stenbrytning av Calla Curman som köpte in stora delar av granitklipporna under första världskriget. Vid Stångehuvud börjar det berömda bohuslänska granitområdet som sträcker sig norrut i landskapet och en vandring på stigar vid de jämnslipade röda granitklipporna på Stångehuvud bjuder på fascinerande naturupplevelser i mötet mellan hav och land. I strandzonens tuffa miljö har salt och vind stor påverkan på växtligheten. På bergshöjderna har man en mycket fin utsikt över skärgården utanför Lysekil. En rundvandring på Stångehuvud brukar också ofta innebära en tur fram till det gamla fyrhuset, som är områdets välkända landmärke sedan slutet av 1800-talet. Läs mer här….

Nordens ark
En annan typ av naturupplevelser ger Nordens Ark, där utrotningshotade djurarter fått en fristad i en vacker miljö. Havets Hus är liksom Nordens Ark en plats för djuren, men här finns de djur som lever under vattenytan, ett havsakvarium.

Båtturer

En stad så nära skärgården bjuder självklart på båtturer ut till de olika skärgårdsöarna som t ex Lilla och Stora Kornö, Gullholmen, Gåsö, Bohus Malmön och Käringön.
Man tar sig även lätt till andra närliggande kustsamhällen som t ex Fiskebäckskil, Grundsund (Saltön) och Skalhamn.

 

Skärgården och den omväxlande naturen ger oss goda möjligheter till ett rikt friluftsliv, fartfyllda äventyr och rekreation på egna smultronställen.

Nordeuropas bästa dykvatten, kust- och havsfiske, båtturer med sälsafari eller segling och det rena klara salta badvattnet gör vår kuststräcka unik.Läs mer här….

Barnens & Familjens Kust

I Lysekils finns massor av roliga aktiviteter för både små och stora barn. Läget vid havet bjuder på spännande upplevelser; fiska krabbor, bygga sandslott och bada är några av sakerna man kan hitta på. Det finns inga gränser – låt fantasin flöda.

Havets Hus
Lysekil har ett helt fantastiskt besöksmål. Detta heter Havets Hus och här kan man se mängder av olika djur och fiskar som finns i farvattnen utanför Lysekil.
Det största, tunnelakvariet rymmer 140 000 liter saltvatten. I tunneln är du omgiven av vatten där torsk, pigghaj och havsål simmar omkring. På botten lever stora plattfiskar som hälleflundror, slätvar och piggvar. Även stora rockor lurar här.
En lite fulare fisk man kan få se i Havets Hus är Havskatten. Den ser nästan lite farlig ut med sin stora mun och vassa huggtänder. Om man kan bortse från utseendet hos denna fisk är den mycket delikat att äta.
Havets Hus har öppet hela året och erbjuder aktiviteter och program på alla skollov. Är du mellan 7 och 12 år har du tillfälle att på nära håll studera livet i havet och på stranden tillsammans med kunnig personal från Havets Hus. Du får lära dig mer om djuren i havet, mata fiskarna på havets Hus och fiska med tina från bryggan.

City Tuffen
Kliv ombord på tuff-tuff tåget och upplev hela Lysekil-samtidigt som du vilar fötterna.

Sälsafari
Sälsafari
Att se sälarna ligga på klipporna och dåsa och lojt glida ned i vattnet är en spännande upplevelse som vi verkligen vill rekommendera. Vattnet utanför Lysekil har gott om säl och det råder nästan “sälgaranti” om man åker med på en sälsafaritur. För mer information om sälsafaris kontakta Havets Hus eller Lysekils Turistbyrå. Läs mer här….

Gullmarsborgs Motionscenter
Vill du bada inomhus, åka skridskor eller gymma så har du alla möjligheter på Gullmarsborg.

Fiska krabbor – alla barns favorit!
Tag en klädnypa och knyt fast en tråd, fäst en blåmussla i nypan och sänk ner på en stenig strand eller från en klippa och vänta…Välj ut den snabbaste krabban och ha krabbrace med kompisarna om vems krabba som kommer först ner i havet igen. Läs mer här….

Aktiva upplevelser

Segling

Segling har gamla anor i Lysekil. Eftersom fiske och fraktfart är starka verksamheter i området, har segling som både avkoppling och sportutövning en stabil grund att stå på.
Människor som på något sett idkar båtliv blir fler och fler och många passerar någon av gäst- och naturhamnarna i Lysekil och dess omgivning. Ser du särskilt mycket båtar på fjorden kan det tänkas att det är en tävling på gång. Lysekils Segelsällskap anordnar en stor mängd segeltävlingar i olika klasser. I början av augusti anordnas t ex Lysekils Womens Match, matchracingtävling för världseliten bland matchseglande damer.

Boka in dig på en segeltur ombord på T/S Kvartsita en tvåmastad skonare, flera segelturer vaje sommar. Vissa turer är över dagen medan andra varar i en hel vecka. Gå in på evenemangskalendern och se när nästa äventyr startar.

På Kornöarna anordnar Friluftsfrämjandet seglarläger varje sommar.

Klättring
Lysekil har inte enbart aktiviteter vid havet utan erbjuder även för den intresserade klättring. Några av Sveriges bästa klätterställen hittar du i Lyse och Hallinden. Läs mer här….

Kajak & Kanot
Badplatser
Paddlingens tjusning är också något som många upptäcker. I området finns flera möjligheter att hyra kajaker samt också delta i kurser och göra utflykter.
Området runt Lysekil räknas som ett av Sveriges, eller kanske rent av världens, bästa och mest unika paddelvatten!
Även om det blåser går det oftast att hitta skyddade vägar att paddla mellan öarna eller i fjordarna. De mer skyddade platserna är också utmärkta för familjen eller den oinvigde att pröva på att paddla kajak i Lysekil och hitta sitt eget smultronställe i skärgården.
Unik är också den svenska allemansrätten som ger möjlighet att gå iland i stort sett överallt, slå upp ett tält och övernatta där man önskar. Läs mer här….

Badplatser
Badplatser
Lysekil har naturligtvis ett av de mest attraktiva områdena för badliv. I området finns ett stort antal badplatser. Här kan man bada från såväl klippor som sandstränder.
Vi kan också erbjuda handikappanpassat bad.
I Havsbadsparken i Lysekil ligger kallbadhuset som minner om badortsepoken. Kallbadhuset nyttjas hela året och många lysekilbor tar sig där ett julbad.

Dykning
Dykning
Havet utanför Lysekil är särskilt attraktivt och tusentals besökare kommer hela året. Det speciella med dykning i omgivningen runt Lysekil är att den erbjuder unika upplevelser både för dig som är nybörjare och för dig som vill ha den mer extrema dykningen. Många dykplatser är väderskyddade och har svagt sluttande klippor att följa till lagom djup. För dig som söker större utmaningar finns det platser som har lodräta väggar och det öppna havets bränningar.
Utbildningar arrangeras för både nybörjare och mer avancerade dykare. Här arrangeras även kurser för instruktörer.


Turbåtar
Turbåt Lysekil
Du kan åka efter uppgjord turlista eller följa med på en resa bland kobbar och skär bara för att njuta.
Under sommaren avgår kvällskryssningar med olika former av förtäring. Naturligtvis finns även möjlighet att charta en egen båt.
Populära turer är bla. skärgårdsturerna till Nordströmmarna och till den yttre skärgården, även säl och undervattensafari är väldigt populära.
På höstarna är det kräft- och hummerturerna som gäller. de omåttligt populära mussel- och ostronturerna körs tre dagar i veckan året runt.


Fiske
Fiske
Det som lockar många havsfiskare är att variationen av arter är så mycket större än i sötvatten. Det finns även mycket större möjlighet att få betydligt större fisk, dessutom nappar det oftare i havet.
De flesta botten fiskarterna trivs på hårda bottnar och det är därför man normalt fiskar där.
Det ruskigt populära makrillfisket bedirvs däremot i mellanvattnet oberoende av underliggande botten.
Gullmaren är en fantastisk plats, även ur sportfiske synpunkt. Från området kring Gullmaren som är Sveriges enda tröskelfjord rapporteras flest fiskearter i hela Sverige. Det finns också möjlighet att fiska i insjö t ex Rotemyren.

Vandring
Vare sig du vill gå på en guidad vandring i staden eller föredrar att vandra på egen hand erbjuds olika möjligheter. Man kan också hyra en cykel och utforska omgivningen.

Sevärdheter
Lysekils historia som badort började 1846 då Konsul Mollén anlade den första badinrättningen i staden. 1859 kom Carl Curman som stadens förste badläkare till Lysekil. Han hade vid sidan av läkaryrket även konstnärliga ambitioner och började skissa på havsbadsparkens utformning. Under 1870- och 80-talen tillkom i rask takt varmbadhus, restaurang, societetshus och kallbadhus.

År 1900 fick Lysekil stadsrättigheter av kung Oscar II. Enligt uppgift var det nära att staden fått namnet Oskarstad eftersom majestätet ofta besökte Lysekil som sommargäst.

Curmans villor
i Lysekil är två välkända hus i fornnordisk stil som uppfördes av badläkaren Carl Curman i slutet av 1800-talet. Husen är fortfarande i familjens ägo och på somrarna anordnas guidade turer som berättar om deras historia.

Havsbadsparken
Här blomstrade badortslivet på 1800-talet. Restaurang Havsbadet och kall-badhuset är kvar från samma epok, medan societetshuset Oscars är en efterliknad återuppbyggnad efter att ha totalförstörts vid en brand 1985.

Att bohuskusten och Lysekil med omnejd är fulla av hällristningar känner nog de flesta till, inte minst genom UNESCOs Världsarvs-område i Tanums kommun.

Hällristningarna i Backa

Hällristning
strax norr om Brastad är absolut värda ett besök. Dessa härstammar från bronsåldern och är ca 3000 år gamla. Ristningarna vid Backa upptäcktes 1627 och de mest berömda är ”Skomakaren” och ”Solstativtavlan”.

Ett gravfält från järnåldern
Vid Störreberg finns 76 gravar och några av dem är stensatta. Att man finner väldigt gammal kulturbygd på Härnäset förstår man när man hör om stenåldersboplatsen Dammen. Här hittade arkeologerna för några år sedan förkolnade hasselnötsskal som är närmare 8 000 år gamla, ben av garfågel och flera andra djurarter.

Röe Gård, Brodalen
med anor sedan medeltiden är väl värt ett besök. Här finns resterna efter en fornborg från 1400-talet och i området har man funnit kanonkulor av sten, lans- och pilspetsar som vittnar om att det ”gått hett” till vid Röe. På Röe Gård finns restaurang, kafé och butik och man anordnar olika typer av aktiviteter som viskvällar, fackelvandring till tomten mm. För mer information www.roegard.nu.

Skioldenborg fiskeläge
Hittar du på naturreservatet Nävekärrs yttersta spets, bredvid gården Nävekärr. Fiskeläget uppstod under 1500-talets stora sillperiod och man har funnit hanseatiska silvermynt i husgrunderna.

Fågelviken
Beläget på Härnäset var från slutet av 1600-talet och fram till i början av 1960-talet centrum för den bohuslänska stenhuggerinäringen. Här bearbetades den lätthanterliga röda bohusgraniten. I början av 1900-talet uppfördes runt stenbrottet ett helt litet samhälle för stenhuggarna och deras familjer. Väl värt ett besök är Härnäsets Folkets Hus i originalskick från 1907. Årligen anordnas här en kulturvecka med stenhuggaraktiviteter.

Vinbräckastenen
Ett gravmonument i Holländaröd från järnåldern i skepnad av en bautasten. Vinbräckastenen mäter 6,5 meter ovan mark och är Skandinaviens högsta bautasten.

Carl Wilhelmson – konstnär
Ateljén visas sommartid. Huset ligger i Fiskebäckskil, högt uppe på berget med utsikt över
Gullmaren.

Samling Saltarvet
i Fiskebäckskil har en intressant samling av samtida konst, Lena Cronqvist, Ernst Billgren, Miriam Bäckström, Dan Wolgers, Karin Mamma Andersson m.fl. Saltarvet har dessutom förmånen att vara bas för Lena Cronqvists privata samling med verk från 1960-talet fram till idag. Dessutom finns en rad sommargallerier att besöka. www.saltarvet.se

Lysekils konsthall
Intresserade av konst finner många möjligheter att besöka utställningar och vernissager. Lysekils konstförening driver Lysekils konsthall som har utställningar under större delen av året. Under sommaren pågår deras sommarutställning.