Hällristningar i Lysekil

Hällristningar
I Backa i Brastad finns några av världens mest kända hällristningar, dessa har diskuterats av arkeologer i nästan 200 år.Nu kan du se ristningarna på ett nytt sätt: med en guide. Här i Backa finns det ett tiotal stora hällar och mängder av mindre. Eftersom alla ligger längs en gammal bygdeväg har den länge kallats för den ”Heliga vägen” av arkeologer.

Den mest berömda hällristningen kallas Skomakaren, en 155 cm hög yxbeväpnad jätte. Skomakaren upptäcktes redan 1627 och är den första avbildade hällristningen. Den stora jätten tolkas av många som den nordiska guden Tor med sin magiska hammare.
Guide för alla turerna är den lokala arkeologen och författaren Mikael Jägerbrand som har skrivit den första boken om de här hällristningarna, ”Heliga vägen”.
De olika guidade turerna tar ca 1 eller 2 timmar. De längre innefattar långa promenader medan den kortare visningen genomförs vid hällristningen Skomakaren som är handikappanpassad.

Källa: www.fornguiden.se

Källa: www.fornguiden.se

Vinbräckastenen: Latitude: 58.374160N Longitude: 11.448130E
Ett gravmonument i Holländaröd från järnåldern i skepnad av en bautasten. Vinbräckastenen mäter 6,5 meter ovan mark och är Skandinaviens högsta bautasten.

 

 


Visa Hällristningar på en större karta