Golf i Lysekil – Golfbanor och Golfklubbar i Lysekil

Golf, denna populära sport / fritidsintresse bara växer i antal utövare varje år.

Golf – Klubb & Banor i Lysekil

Lysekils GK
Holma Golf (18-hålsbana)
Brastad Golfcenter (9-håls Pay and Play)
Skaftö Golfklubb (18-håls)
Näreby Golfbana (9-håls Pay and Playbana)


Visa Golfbanor i Lysekils kommun på en större karta

 

 

 

Golf är en sport som består i att spela en boll med en uppsättning klubbor från en utslagsplats, tee, till och i ett hål genom ett antal på varandra följande slag och i enlighet med spelets regler. Hålet är beläget på en särskilt preparerad yta benämnd green. Sporten utövas både individuellt och som lagsport.
Golf ses normalt som en skotsk uppfinning, då spelet omnämns i två lagar från 1400-talet, lagarna förbjuder spel av spelet "gowf". Vissa vetenskapsmän hävdar dock att det hänvisar till ett annat spel som påminner mer om det som idag kallas landhockey. De visar på att ett spel som går ut på att putta små bollar ner i hål med hjälp av klubbor spelades på 1600-talet i Nederländerna. Termen golf tros komma från det germanska ordet för "klubba" – kolven.
1744 grundades världens första golfklubb, "The Honourable Company of Edinburgh Golfers", som använde sig av Leith links och Bruntsfield links för att spela.
Den första klubben som grundades utanför Storbritannien var "The Royal Calcutta Golf Club" i Indien 1829. 1873 grundades den första nordamerikanska golfklubben, nämligen Royal Montreal Golf Club i Kanada.
Det moderna spelet utvecklades väldigt mycket i Skottland under andra halvan av 1800-talet. Reglerna, bandesignen och klubbutformningen började då likna dem som används idag. Banor började att byggas i Skottlands och Englands inland av bland annat kommuner, järnvägsbolag och privata klubbar. Den största utrustningsförändringen sedan 1800-talet har varit bättre gräsklippare, främst runt greenerna, bättre bolldesign, sedan ungefär 1900 har gummi använts istället för guttaperka, och introduktionen av metallskaft under 1920-talet. Under 1970-talet började metallhuvuden ersätta träklubbornas trähuvuden, klubborna går dock alltjämt under namnet "träklubbor", och grafitskaft introducerades under 1980-talet.
Källa: Wikipedia Golf i Lysekil – Golfbanor och Golfklubbar i Lysekil Golf i Lysekil – Golfbanor och Golfklubbar i Lysekil Golf i Lysekil – Golfbanor och Golfklubbar i Lysekil Golf i Lysekil – Golfbanor och Golfklubbar i Lysekil Golf i Lysekil – Golfbanor och Golfklubbar i Lysekil